Fremtidsfuldmagt
Samlet pris for rådgivning, vejledning, udarbejdelse, korrektur og tinglysning kr. 1.250,00
Hvad er en fremtidsfuldmagt?
Indhold
Hvad er en fremtidsfuldmagt
En fremtidsfuldmagt er en måde at sikre, at ens ønsker og interesser bliver varetaget, hvis man af fysiske eller mentale helbredsårsager ikke længere kan kommunikere eller træffe beslutninger selv.
Fuldmagten kan variere i omfang og detaljer alt efter dine behov og ønsker, og kan omfatte en lang række beslutninger, herunder økonomiske, medicinske og personlige anliggender.
Så længe du som fuldmagtsgiver selv er i stand til at varetage dine forhold, har fremtidsfuldmagten ingen virkning. Fuldmagten er inaktiv og ”sover” i Fremtidsfuldmagtsregisteret.
Hvem bør lave en fremtidsfuldmagt
Eftersom ingen kender dagen i morgen, bør alle over 18 år i princippet få lavet en fremtidsfuldmagt – både for din egen og dine næres skyld.
Lidt ligesom forsikringer, så tegner vi dem ikke fordi vi forventer at få brug for dem, men for en sikkerheds skyld. Hvor udødelig man end føler sig som ung, så kan alle blive ramt af pludselig sygdom eller ulykke.
Oprettelse af en fuldmagt er naturligvis høj relevant hvis man allerede er blevet diagnosticeret med demenssygdom eller anden alvorlig sygdom.
Det er vigtigt at fuldmagten oprettes, mens man stadig er ved fuld bevidsthed og kompetent til at træffe beslutninger, så man kan sikre sig, at ens ønsker bliver fulgt, hvis man bliver ude af stand til at udtrykke dem senere hen.
Konsekvens af manglende fremtidsfuldmagt
Hvis man bliver ude af stand til at varetage sine økonomiske forhold uden at have lavet en fremtidsfuldmagt, er det nødvendigt for ens pårørende at ansøge om værgemål via Familieretshuset.
Denne proces kan tage mellem fire og syv måneder og indebærer en omfattende procedure. Familieretshuset fører tilsyn med værgen og skal inddrages i beslutninger såsom ejendomssalg.
Hvis der er udarbejdet en fuldmagt, tager det kun ca. fire uger at sætte den i kraft, processen er desuden langt mindre omfattende og fuldmagtshaver kan træffe beslutninger uden at involvere Familieretshuset.
Hvornår træder fuldmagten i kraft
Selvom du opretter en fuldmagt i dag, kan den først aktiveres og gøres gældende overfor tredjepart, hvis du på et tidspunkt ikke længere selv kan varetage dine personlige og/eller økonomiske forhold.
Fuldmagten aktiveres af Familieretshuset efter anmodning og på baggrund af en lægeerklæring eller en anden form for dokumentation som bekræfter fuldmagtsgiverens manglende evne til at træffe beslutninger. Iværksættes fuldmagten på baggrund af en demenssygdom, kan der f.eks. foreligge en erklæring fra en hukommelsesklinik. Blanket til ikraftsættelse af fremtidsfuldmagt findes på Familieretshusets hjemmeside.
Hvem kan fuldmagten gives til
Du vælger selv hvem der skal indsættes som fuldmægtig(e), og om der evt. skal indsætte flere fuldmægtige samt evt. subsidiær fuldmægtig som kan træde til hvis den fuldmægtige i mellemtiden ikke kan eller ønsker at påtage sig rollen.
Fuldmægtige bør inddrages i din beslutning, og det bør sikres at de både har viljen og evnen til at påtage sig opgaven.
Hvad kan fuldmagten indeholde
En fuldmagt kan omfatte økonomiske og/eller personlige forhold – enten generelt eller afgrænset til et eller flere forhold. Du bestemmer selv indholdet, men der bør bl.a. tages stilling til
- Hussalg
- Beslutningen om at skulle på plejehjem
- Håndtering af pengesager
- Plejeforhold
- Og personlige ting, som fx om du ønsker at give gaver til din families fødselsdage
Kan en fremtidsfuldmagt ændres
Fuldmagten kan tilbagekaldes eller ændres ved at oprette en ny, som så automatisk erstatter den gamle. Det kan være hensigtsmæssigt løbende at overveje, om der er sket ændringer i din eller fuldmagtshavers livssituation, som giver anledning til ændring af fuldmagten.
Notarpåtegning
Når fuldmagten er udarbejdet og underskrevet, skal den vedkendes for en notar. Dette er for at sikre, at du fornuftsmæssigt er i stand til at oprette fuldmagten, og ikke er undergivet pres fra andre.
På Domstolsstyrelsens hjemmeside kan du finde den byret, der ligger nærmest dig. Når du vedkender dig fuldmagten for notaren, skal du samtidig betale en retsafgift på kr. 300. Der kan ikke betales med kontanter og nogle steder udelukkende med Mobilepay.
Bestil et gratis telefonmøde
Vi står klar til at hjælpe dig med rådgivning ud fra dine unikke behov og ønsker. Det indledende møde er gratis og uforpligtende.
Hvis du ønsker at gå videre, ser sagsforløbet i grove træk således ud:
- Indledende drøftelse
- Ordrebekræftelse sendes til din godkendelse
- Udkast til fremtidsfuldmagt til din gennemgang
- Du modtager kopi af endelig fremtidsfuldmagt klar til digital underskrift i Fremtidsfuldmagtsregisteret sammen med faktura for oprettelsen.
- Afslutningsvis orientering om vedkendelse af fuldmagten for en notar, hvilket koster kr. 300 og skal ske indenfor 6 måneder efter underskrift af fuldmagten.
Samlet pris for rådgivning, vejledning, udarbejdelse, korrektur og tinglysning kr. 1.250,00.